19.09.2022

Mistrzostwa Świata SUP w Gdyni

To nasz drugi udział w Mistrzostwach Świata. Tym razem zawody odbyły się na naszym podwórku, bo w Polsce i co najważniejsze na Bałtyku. W tym roku to właśnie Gdynia była gospodarzem tegorocznego wydarzenia.

Nasz Team reprezentowany był przez:
Juniorki:
Martę Apanasewicz i Zuzannę Tylingo
Juniora:
Mikołaja Matuszewskiego
Seniorkę:
Dominikę Apanasewicz
Seniorów:
Mikołaja Majdana i Trenera Andrzeja Siewierskiego

Bałtyk pokazał pazur a my pokazaliśmy, że jesteśmy przygotowani na takie wyzwania.

To był wspaniały tydzień. Kolejne cenne doświadczenie na naszej drodze do mistrzostwa zebrane.

Zdobyliśmy srebrny medal w klasyfikacji drużynowej juniorek, gdzie nasze dziewczyny Marta i Zuzia wywalczyły go razem z Kają Niewiadomską z SUP Kultury Kraków na długim dystansie.

W rywalizacji indywidualnej również nie zabrakło sukcesów:

Marta Apanasewicz walczyła 4 miejsce w końcowej klasyfikacji konkurencji sprint. Wyścig long distance  zakończyła na 11 pozycji a w wyścigu technicznym uplasowała się na 12 miejscu w klasyfikacji końcowej.

Zuzanna Tylingo zaliczyła bardzo udany występ na długim dystansie zajmując 14 pozycję w klasyfikacji ogólnej. To bardzo dobry wynik, który przyczynił się do zdobycia srebra drużynowo.

Dominika Apanasewicz, mimo małych turbulencji, które wpłynęły na możliwość regularnych treningów w ostatnim czasie, bardzo dobrze zaprezentowała się zarówno w sprincie, jak i w wyścigu technicznym. Płynęła równo, osiągając drugi czas w sprincie i pierwszy czas w wyścigu technicznym w polskiej flocie kobiet kategorii open.

Mikołaj Matuszewski bardzo dobrze poradził sobie w wyścigu techniczny. Pewnie i dobrze technicznie wykonywał zwroty na bojach. W swoim biegu eliminacyjnym wywalczył 5 miejsce. 

Mikołaj Majdan świetnie popłynął w wyścigu long distance i 16 km trasę ukończył na 38 miejscu. Dopłynął jako pierwszy z Polaków, którzy rywalizowali na tym dystansie. 

Andrzej Siewierski - nasz Trener, który nie zwalnia tempa, pokazał jak pływa się na Bałtyku zajmując 14 miejsce w rywalizacji na długim dystansie w swojej kategorii. W wyścigu technicznym awansował do półfinału i ostatecznie ukończył ten bieg na 5 miejscu. 

Zdecydowanie możemy być zadowoleni z naszego występu, ponieważ poczyniliśmy ogromy postęp w stosunku do startu w roku ubiegłym.
Teraz zaczynamy planować kolejny sezon, w którym zamierzamy odnosić dalsze sukcesy i podnosić swoje umiejętności na coraz wyższy poziom. 

Organizatorzy:
Związek Sportowy SUP
Polski Związek Kajakowy
Miasto Gdynia
Ministerstwo Sportu i Turystyki
Planet Canoe


Zdjęcie: SUP Kultura Kraków

Ostatnie aktualności

23.11.2023

Główne Imprezy Sopockiego Klubu Żeglarskiego ERGO Hestia Sopot w Sezonie 2024

Sezon żeglarski 2024 w Sopockim Klubie Żeglarskim ERGO Hestia Sopot obiecuje być niezapomniany, pełen emocji i rywalizacji.

09.11.2023

Rozwój SUP w naszym klubie

Sopocki Klub Żeglarski ERGO Hestia Sopot, znany dotychczas głównie z żeglarstwa, z radością ogłasza swoje nowe inicjatywy.

16.10.2023

Wspaniałe emocje podczas Pucharu Prezesa Grupy ERGO Hestia

Ostatnie dni w Sopocie były niezapomniane dla miłośników windsurfingu. Od 6 do 8 października odbyły się tam regaty o Puchar Prezesa Grupy ERGO Hestia, które dostarczyły zarówno zawodnikom, jak i widzom niezliczone emocje.

06.10.2023

Windsurfingowy Puchar Prezesa Grupy ERGO Hestia rozpoczął się w Sopocie!

Dziś, w malowniczym Sopocie, rozpoczęła się niezwykle ekscytująca rywalizacja w ramach Windsurfingowego Pucharu Prezesa Grupy ERGO Hestia.

28.09.2023

Stypendia Sportowe Marszałka Województwa Pomorskiego na rok 2024

Referat Sportu w Departamencie Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego informuje, że 15 września 2023 roku rozpoczyna się nabór wniosków na stypendia sportowe.

07.09.2023

Relacja Trener Natalii z Mistrzostw Polski

W niedzielę zakończyliśmy Mistrzostwa Polski Techno 293 w Pucku. Pojechaliśmy mocną 33 osobową ekipą startującą we wszystkich kategoriach wiekowych. 

Powiadomienie o plikach cookie

Niniejsza witryna internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Dowiedz się więcej.